Interviu Booknation cu scriitorul western Dorin Birsan

Î: Ne-ar face o mare plăcere să descoperim cine este autorul Dorin Nicolae Bîrsan.

R: Mă consider un suflet liber, sunt pasionat de natură, de animale, de muzică și nu în ultimul rând, mă bucur de darul de a scrie. În materie de cărți sunt pasionat în primul rând de aventurile western scrise de Louis L’Amour, Zane Grey și Max Brand. În timpul meu liber scriu cărți western care au la bază conexiunea omului cu natura și în special cu caii.

Î: Cum a fost să scrii și să publici o carte în stilul Western?

R: “Un prieten de încredere” este una dintre cărțile western pe care am avut plăcerea să o scriu. În timp ce scriu cărți ce aparțin acestui gen, mă bucur de peisajele, de caii, de natura și de eroii din poveștile pe care le compun. Pentru mine, acțiunea dintr-o carte western are mereu loc în mijlocul naturii: privind lumea nemărginită ce se întinde sub cerul liber, printre munți, prin canioane, prin deșert, ocazional fugind de indieni sau luptând pentru a le ține piept. Acolo, prin vastul pustiu, protagonistul e însoțit doar de calul său credincios și de umbra norilor. Pentru mine cărțile ce aparțin acestui gen mereu spun povești interesante despre locuri străbătute înainte de puțini oameni, locuri care au un rol în dezvoltarea caracterului personajului principal și care prin farmecul lor deosebit dau o dinamică aparte poveștii.

Î: Cui îi este predestinată cartea ta?

R: Cartea este adresată tuturor celor care își doresc să citească despre o viață trăită sub cerul liber. Cred că cititorii care iubesc natura și animalele se vor regăsi printre paginile cărții. De asemenea cartea este predestinată celor care preferă aventurile ce conțin elemente de supans. Uneori protagonistul, Shane Davis, se găsește în situații aproape de limită. În acele momente Shane este nevoit să ia decizii care îi salvează viața.

Î: Ce reacție au avut cititorii la cartea ta?

R: Cititorii consideră cartea ca fiind o lectură relaxantă. Ei se bucură de aventuri palpitante, descrieri captivante și mai ales de faptul că află foarte multe lucruri interesante despre relația om-cal. Această relație om-cal stă la baza tuturor poveștilor pe care le scriu. De asemenea, unii cititori mi-au relatat că suspansul i-a însoțit tot timpul și că în mod intenționat au întârziat să ajungă la ultima pagină a cărții deoarece nu își doreau ca aventura pe care o citeau să ajungă la sfârșit.

Î: Ce te-a făcut să scrii despre conexiunea cai-oameni?

R: De când am început prima dată să scriu, mi-am dorit să le povestesc oamenilor despre ce înseamnă să fii în prezența unui cal. Am descoperit caii doar acum 6 ani, însă de atunci și până acum am fost captivat și am descoperit foarte multe lucruri surprinzătoare despre ei. Adevărul este că de atunci, de când i-am întâlnit prima dată, întreaga mea viață s-a schimbat. Timpul petrecut alături de cai îmi oferă inspirație și motivație pentru a continua această misiune prin care le spun celorlalți despre lumea lor tainică. Toate învățăturile și lucrurile deosebite de care m-am bucurat în prezența lor le-am adunat în diferite povești western cum ar fi „Un prieten de încredere”.

Î: Cum ai descrie printr-un cuvânt trilogia ta și de ce?

R: Ma bucur de această întrebare. Cuvântul care definește trilogia este „mustang”. Pentru mine mustang-ul reprezintă definiția supremă a libertății, a curajului, a prezenței, este un ideal al unei vieți trăite conștient și din plin. Cuvântul “mustang” reprezintă cântecul vântului ce bate neîntrerupt printre vârfuri de pini, apa ce dansează de pe o piatră pe alta atunci când curge prin văile munților și chiar și bucuria pe care o simțim atunci când soarele își împrăștie razele de acolo de unde se arată timid la linia orizontului în fiecare dimineață. Când aud cuvântul “mustang” mă gândesc la recunoștința pe care o simt datorită faptului că mi-a fost dăruit să cunosc lumea cailor și astfel am posibilitatea să spun și altora despre lucrurile fascinante care o definesc.

Î: Ce te-a inspirat să scrii?

R: Motivația și inspirația nelipsită de care mă bucur de fiecare dată când scriu se datorează cailor. Nu am cunoscut un animal mai nobil și care să aibă atât de multe de dăruit. Unii prin nesupunerea și încăpățânarea care îi însuflețește, alții prin noblețea care îi învăluie, iar alții nu doar prin blândețea și curajul cu care ne privesc, nu dezamăgesc vreodată în a-și purta întru totul meritat titlul de „hoți de inimi”.

Î: Lucrezi în prezent la o carte nouă?

R: Adevărul este că mereu lucrez la o carte nouă. Unele cărți se trezesc la viață chiar înainte să așez creionul pe hârtie. Mereu am idei, trăiri, curiozități care atunci când vine vremea potrivită converg către acel moment în care vor defini ideea și acțiunea viitoarei cărți. Printre rândurile cărții “Un prieten de încredere”, găsim următorul fragment: “Dorința de a căuta noi orizonturi și noi frontiere este sădită adânc în interiorul nostru. Cât timp vor exista, oamenii vor căuta să exploreze, să descopere noi frontiere, idei și credințe”. Cred în faptul ca mereu vor exista orizonturi noi și diferite subiecte care să ne fascineze. Consider că dorința de a scrie mă va însoți mereu.

Î: Unde îți pot urmări cititori noștri activitatea?

R: Tot ceea ce momentan înseamnă „Suflet de Mustang” (numele pe care l-am ales să îmi reprezinte activitatea) se poate urmări în primul rând pe site-ul https://www.sufletdemustang.ro De asemenea, cei interesați pot urmări activitatea pe rețelele de social media, facebook și instagram. Mai mult, pe canalul de youtube exista un istoric de video-uri despre „Suflet de Mustang”. Pe youtube încă lucrez pentru a îmbogăți experiența vizitatorilor.

Î: Ai un mesaj pentru comunitatea BookNation?

R: Vă mulțumesc că ați parcurs acest interviu și vă îndemn să trăiți o viață conștientă, mereu să aveți curajul de a vă asculta vocea interioară și nu în ultimul rând să nu uitați să vă bucurați de libertate și de natură asemenea unui mustang.

2 răspunsuri la „Interviu Booknation cu scriitorul western Dorin Birsan”

  1. A republicat asta pe Corabia cu gânduri a Marinei Costa – Marina Costa s shipload of thoughts și a comentat:
    Îl recomand și eu, din toată inima, pe scriitorul Dorin Bîrsan. Cărțile lui western sunt frumoase, într-un stil aparte, care mie îmi amintește puțin de Zane Grey,

    Apreciază

    1. Multumesc tare mult Marina! Aprecierea si respectul este reciproc!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: