De câte ori ai vrut să începi ceva și un gând de undeva din mintea ta a zis: ‘Și dacă nu voi reuși? Are rost să risc și să încerc? Dacă nu voi reuși, îmi voi fi pierdut timpul și energia.”. Dând curs acestui gând, ai revenit într-o aparentă stare de confort, de siguranță, și în ceva timp, ai și dat intenția uitării. Însă te întreb, dacă totuși nu ai fi dat curs gândului, și în schimb ai fi dat gândul uitării, ce s-ar fi întâmplat cu intenția ta? Găsești în tine curajul să răspunzi la întrebare?
Multe dintre deciziile pe care le luăm în viața de zi cu zi, sunt influențate de acel prim impuls de teamă și de îndoială de sine. Acesta este ceea ce o legendă nativ-americană a tribului Cherokee numește: lupul negru care se găsește fără excepție în fiecare dintre noi. Teama, apare exact în momentul în care altfel, am fi început să acționăm, și să începem să lucrăm la ceea ce ne-am propus. Deci, există un moment crucial care, până la urmă face diferența între a împlini și a renunța la ceea ce ne dorim să realizăm.
Însă înainte de orice altceva, hai să oprim timpul în acel moment de cumpănă și să privim către ceea ce se întâmplă. Mintea, grație instinctului de conservare, “Negativista”, se simte mereu datoare să ne prevină și să ne spună despre ceea ce s-ar putea să nu iasă bine în planul nostru. Acesta este rolul ei, și îi mulțumim pentru că până în ziua de azi ne-a adus, aici și acum, întregi și teferi. Însă ceea ce mintea de regulă ne spune, nu este neaparat să se și împlinească. Sunt doar avertismente despre “worst case scenario”, acela care are șanse de 1% de a se împlini. De cele mai multe ori vocea minții este cea care stă între tine și ceea ce dorești să realizezi. Când îi dai curs, te supui ei, renunți, și îi predai puterea de a realiza orice intenționai să faci.
Fă un exercițiu: gândește-te la cum te-ai simțit într-o situație în care din teamă, ai renunțat la a încerca să îți depășești o condiție sau să accepți o provocare. Ce sentimente alcătuiau starea ta de atunci? Erai întradevăr în pericol? Sau era doar povestea din minea ta, poveste care nu are legătură cu realitatea?
Rolul “Negativistei” este acela de a crea o zonă de siguranță în jurul nostru. Ea intenționează să ne țină în loc, ca să nu ne “frigem”. În unele situații bariera asta ne protejează. Însă în multe dintre ele, nu face nimic altceva decât să ne împiedice în devenirea noastră. Din această cauză e important să decidem conștient când e necesară și când ne împiedică.
De cealalta parte a barierei, stă curajul, asumarea, împăcarea de sine, încrederea, și oportunitatea de a contribui la ceva mai mare decât propria persoană. Este ceea ce aceeași legendă nativ-americană numește: lupul alb, care și acesta se află în fiecare dintre noi. Atunci când te eliberezi de vocea “Negativistei”, apare libertatea de a crea și de a împlini valori pe care le găsești doar în afara zonei tale de siguranță.
Fă următorul exercițiu: Încearcă să îți aduci aminte de felul în care te-ai simțit atunci când ai reușit să împlinești ceva de care nu te considerai capabil. Exact! Puterea de realizare a lucrurilor mărețe se află fără excepție în fiecare dintre noi. Tot ceea ce trebuie să facem e să nu lăsăm teama să îi oprească cursul.
Dale Carnegie spune că “Inacțiunea cultivă lipsa de încredere și frică. În schimb acțiunea dă naștere la încredere și curaj. Dacă vrei să îți cucerești îndoiala și frica, nu sta acasă gândindu-te la asta. Apucă-te de ceea ce ai de făcut”.
, iar Ralph Waldo Emerson spunea: “Pentru orice faci, ai nevoie de curaj. Indiferent de alegerea pe care o iei, va fi cineva care să îți spună că ai greșit. Mereu vor fi situații care te vor face să crezi că ai tăi critici au dreptate”.
În final, legenda nativ-americană spune că lupul care câștigă lupta interioară este cel pe care îl hrănim. Adică, doar tu ești responsabil pentru ceea ce alegi. Împlinirea și fericirea se află numai în mâinile tale. Tu decizi dacă îți predai puterea fricii, sau dacă duci la împlinire ceea ce îți dorești.
Link către legenda nativ-americană: https://deanyeong.com/fight-two-wolves-inside/
Sper că ți-a plăcut articolul. Dacă da, atunci am următoarea rugăminte la tine:
- Abonează-te la blog. În felul acesta vei primi notificări pe mail despre articolele noi pe care le voi posta în viitor. Ce îți mai recomand, este să arunci o privire peste celelalte aricole din blog. Poate acestea te vor inspira mai departe.
2. Arunca o privire pe pagina cu cărtile mele. Poate că acolo vei găsi ceva ce îți va fi pe plac. S-ar putea să găsești o lectură care ar putea fi pe sufletul tău și care îți va face ziua mai bună.
Pe curând. 🌙🐺👋