Știai aceste lucruri despre mustangi?

În general se consideră că mustangii au provenit din caii aduși pe continentul american de către spanioli. Aceștia ar fi adus caii din zona Cordobei, iar cei mai mulți dintre ei ar fi fost de sânge arab. O parte dintre aceștia au scăpat din captivitate și s-au sălbăticit.

După secole în care au rătăcit pe câmpiile americane, mustangul și-a dezvoltat caracteristici aparte: capul mic, ochi plini și îndrăzneți, nări largi, urechi mici, greabăn delicat și umeri bine dezvoltați. În general acesta era de statura mica, de obicei măsurând de la 14 la 15 palme înălțime, și cântărea în jur de patru sute de kilograme. Mustangii care la un moment dat erau răspândiți cel puțin pe întreaga suprafață a câmpiilor sudice americane (Texas, Oklahoma și Kansas), conviețuiau de obicei în herghelii de până la 50 de membri.

Însă cei mai mulți din locuitorii timpurii ai Texas-ului considerau mustangii o ‘pacoste’. Mustangii le atacau caii, se încucișau stricându-le sângele pur, ori le furau iepele. Pentru acești primi locuitori ai Texas-ului, care erau obișnuiți cu tot felul de rase pure de cai, mustangii, care purtau urme de lupte sau alte zgârieturi și semne provocate de stilul lor sălbatic de viață, păreau a fi destul de jalnici și neîngrijiți. Localnicii erau cu totul împotriva amestecarii acestor cai sălbatici cu ai lor cai de rasă. De cele multe ori, în acele vremuri, mustangii erau împușcați sau alungati de pe pământurile care aparțineau fermelor.

Treptat, oamenii au început să își dea seama de potențialul mustangului. Au început să observe punctele sale forte: rezistent, autosuficient, se putea deplasa mai mult în condiții de puțină mâncare sau apă, iar corpul său îndesat îl făcea să se recupereze mult mai repede față de caii obișnuiți.

În final, aceste caracteristici îl făceau calul perfect pentru zilele lungi pe care văcarii le petreceau în șa. Chiar dacă la început era considerat o ‘pacoste’, ulterior, mustangul a fost apreciat atât pentru puterea sa de muncă, cât și pentru inteligența și simțurile pe care le-a dezvoltat în sălbăticie. Începând cu anul 1860, mustangul era foarte popular prin rândurile tuturor celor care bătătoreau în lung și în lat potecile continentului american. Imaginea sa a devenit de nedespărțit de visul vestului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: