Și caii pot avea dureri de picioare.

Dacă nu este vizibilă o umflătură, o julitura și dacă nu identifici neapărat o zonă cu febră locală, poate fi destul de subtil să îți dai seama dacă calul are o durere la unul dintre picioare. În cazul în care nu ești obișnuit cu limbajul corporal al cailor, este puțin mai greu să determini dacă îi doare ceva sau nu.

Probabil cel mai ușor este atunci când cunoști calul și îi știi comportamentul uzual. Astfel, în momentul în care apare o mică schimbare în obiceiurile lui, deja acest lucru te duce cu gândul că ar putea avea un disconfort.

De exemplu:

  • care e postura sa normală în timp ce se odihnește?
  • cât de des obișnuiește să stea jos?
  • cum interacționează în mod normal cu alți cai?
  • vine de obicei către tine în momentul în care mergi la el?
  • cât de dornic e să înceapă să lucreze cu tine?
  • Ce fel de apetit are? Cât de repede își mănâncă de obicei porția?

Durerea localizată în picioare e uneori mai dificil de sesizat. Probabil una dintre cele mai intuitive și consistente metode ar fi să observi dacă „dă din cap” în timp ce se află în deplasare.

Uită-te la poziția de repaus a calului

În primul rând poziția calului ne poate spune multe despre starea acestuia. În cazul în care stă pe loc și are o problema la unul dintre picioare, calul va evita să pună jos acel picior.

Atunci când atinge solul doar cu vârful copitei sau când își ține copita așezată mai în față decât poziția în normală, poate fi un semn care indică o durere la copită sau chiar mai sus pe picior.

Deși foarte greu și inconfortabil, dacă un cal va încerca să puncteze cu două dintre picioare, e semn că ambele picioare îl dor.

Uită-te la cal în timp ce se deplasează.

Pentru a identifica potențiale dureri de picioare, ne putem orienta după poziționarea capului în timp ce calul se află în deplasare. În timp ce sunt în deplasare, caii vor încerca să îți balanseze capul pentru a lua din greutatea care solicită piciorul cu probleme.

  • dacă își apleacă nasul mai jos decât poziția sa normală, înseamnă că are o durere la unul din picioarele din față. Observând care picior e pe sol în momentul în care își apleacă capul, poți determina care dintre picioarele din față are probleme.
  • dacă își ridică capul mai mult decât e normal, înseamnă că probabil are o durere la unul din picioarele din spate. În aceeași măsură ca mai devreme, observând care dintre picioarele din spate e pe sol în momentul în care calul își ridică capul, poți identifica piciorul din spate cu problemă.

Verificarea mobilității articulațiilor

Flexând pe rând articulațiile fiecărui picior, se poate verifica mobilitatea articulațiilor și potențiale probleme care sunt de regulă mai greu de observat.

Însă testele legate de mobilitatea articulațiilor sunt cel mai bine de făcut de către veterinari.

Pe parcursul testelor, se flexează pe rând articulațiile picioarelor. Acestea se țin flexate pentru mai multe zeci de secunde. Apoi, calul este pornit imediat la trap pentru a evalua dacă există posibile semne de durere. Aceste semne de cele mai multe ori sunt evidențiate prin mișcări ale capului sau pași scurtați.

Aceste teste sunt făcute de către specialiști, nu “după ureche”. Dacă sunt făcute impropriu, pot duce la probleme noi sau la accentuarea problemelor pe care calul le-ar putea avea deja!

Verifică copitele și vezi dacă sunt crăpate, dacă există zone moi sau dacă există pietricele sau alte obiecte blocate. A fost potcovit recent? E cumva potcovit prea scurt sau oare potcoavele sunt bătute necorespunzător?

Dacă începi cu zona copitelor și parcurgi treptat suprafața piciorului, poți observa dacă există umflături sau dacă respectivul cal are tendința să tresară sau să se retragă în momentul în care ajungi la o anumită zonă.

Cauzele pentru dureri pot fi de la tendoane sau chiar oboseală musculară. Problemele la copită pot apărea în urma unei diete nepotrivite, în urma unei îngrijiri precare sau chiar din cauza diverselor posibile infecții.

În cazul în care observi ca un cal are probleme la unul dintre picioare, mereu este cel mai bine să chemi veterinarul pentru a îi face o evaluare și pentru a îi aplica un tratament corespunzător.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: