Cum a migrat mustangul?

Mustangul este fără îndoială simbolul vestului. Caii au fost introduși pe continentul american de către spanioli începând cu 1500. Însă pentru a se răspândi rapid pe întregul continent american, caii au avut nevoie de ajutorul amerindienilor.

Povestea pe scurt: spaniolii au făcut în așa fel încât să fie ilegal ca amerindienii să dețină cai. Însă acest lucru s-a schimbat odată cu Rebeliunea Pueblo din 1680, când spaniolii au fost alungați din New Mexico de către triburile native.

Îndată ce spaniolii au fost alungați de pe pământurile triburilor, treptat, amerindienii au început să crească și să îi folosească caii. Calul a migrat împreună cu amerindienii către Marea Câmpie Centrală din America de Nord.

Triburile native au integrat calul în cultura lor, astfel formând ceea ce astazi se numește ‘Indian Horse Culture’. Ei venerau caii și considerau că aceștia sunt un dar divin.

Mai jos se găsește o listă cu anii aproximativi în care diferite triburi de amerindieni au integrat calul în stilul lor de viață:

  • Comanche și Kiowa 1680
  • Shoshone 1700
  • Nez-Perce 1730
  • Crow – 1740
  • Cree – 1750
  • Cheyenne și Sioux în 1770
  • + cercetează și harta

În final putem spune că amerindienii au contribuit semnificativ la răspândirea mustangului în New Mexico și mai departe către nord. Fără contribuția triburilor native, probabil că mustangul nu ar fi fost simbolul pe care îl cunoaștem astăzi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: