Ochii calului s-au dezvoltat în așa fel încât câmpul vizual ce atinge aproximativ 360 de grade în jurul său, îi permite să se păzească în timp ce paște în câmpuri deschise. Ochii săi sunt foarte sensibili la mișcare. Acest lucru îi permite să observe potențiali prădători, de care apoi scapă grație vitezei sale. Cu toate că al său câmp vizual este foarte larg, are o zonă oarbă atât în fața cât și în spatele său.
Caii au în principiu o vedere monoculară. Acest lucru înseamnă că în general nu au o așa de bună profunzime de câmp. Vederea binoculară este destul de limitată (65 de grade). Pentru ca un cal să își ajusteze vederea binoculară, de multe ori își ridică sau își coboară capul.
Studii au arătat că mulți dintre caii domestici văd mult mai clar obiectele care sunt mai apropiate de ei. Spre deosebire de ei, cei sălbatici pot vedea mai clar obiectele care se află în depărtare. Chiar dacă le ia mai mult timp decât altor animale să se adapteze la trecerea de la lumină la întuneric și invers, caii pot vedea mai bine în întuneric decât oamenii.
Acest lucru s-a demonstrat științific astfel:
– prin comparație cu cu ochii oamenilor, ochii cailor conțin un raport diferit de celule care captează lumina și culoarea. Aceste celule se numesc bastonașe și conuri, iar ochii cailor conțin mult mai multe din primul tip. Bastonașele ajută la captarea luminii slabe, iar conurile sunt specifice vederii pe timpul zilei și pentru captarea culorilor.
– caii văd mai bine noaptea datorită faptului că în spatele retinei aceștia au o zonă numită tapetum lucidum. Această zonă specifică e responsabilă pentru a reflecta lumina slabă către fotoreceptori. Astfel ei pot vedea mai bine decât oamenii, dar nu chiar atât de bine ca un câine sau ca o pisică.
Această structură a ochiului calului, îi permite să vadă mai bine decât omul în zilele înorate sau cețoase. Cu toate că vederea în condiții de lumină slabă îl favorizează, studiile au arătat și faptul că ochii se acomodează mai greu atunci când luminozitatea se schimbă brusc. Atunci când trece de exemplu de la o zonă însorită cu multă lumină, la o zonă împădurită și întunecată, calul poate deveni agitat deoarece nu și-a ajustat încă vederea cu noile condiții de luminozitate.